1976_rose
Beste Chefs, Fromagers en Sommeliers,


Het is weer hoog tijd voor een kleine update uit de Kaaswereld. Deze keer hebben we gekozen voor een heerlijk fris plateau uit verschillende Europese landen. De kazen kunnen prima gegeten worden als tussengang voor het dessert, maar zullen ook fantastisch smaken op het terras met een mooi glas rosé.


1976_rib

Brique de Ribière

Dit prachtige kaasje is vernoemd naar de kleine kaasmakerij waar deze gemaakt wordt. Deze bevindt zich in de gemeente Saint Jouvent, in het westen van de regio Limousin, Frankrijk. Het kaasje wordt gemaakt van rauwe geitenmelk en wordt bedekt met een mooie egale houtskool-laag. De Brique Ribière heeft een compacte structuur die toch zeer romig is. Het kaasje heeft een mooie frisheid met in de nasmaak een vleugje passievrucht.


1976_crava
Cravanzia


Een nieuwe topper uit de Piëmonte, Italië. Deze kaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde koe- en schapenmelk. De Cravanzia behoort tot de “Paglia” (= stro) familie. Dit betekent dat de kaas rijpt op stromatten. De kaas is vernoemd naar het nabijgelegen plaatsje Cravanzana. De kaasmaker van de Cravanzia specialiseert zich in het maken van kaas met verschillende soorten melk die hij vermengt. Bij deze kaas is het ook weer een schot in de roos. De heerlijke romigheid van de koemelk in combinatie met het boerse van schapenmelk maakt dat u deze kaas zeker een keer moet proberen. De pâte is zeer romig en loopt compleet uit. De smaak is fris en vol met subtiele tonen van champignons en noten. Een fantastische nieuwe aanwinst uit de prachtige streek Piëmonte.


1976_cabour
Cabour


Deze halfharde kaas met zijn romige pâth wordt al 15 jaar gemaakt bij een kaasmakerij in Veurne. Zij hadden een passie voor kaas en wilden dit graag zelf gaan produceren. Zij namen een ervaren kaasmaker in dienst, die de boerin alle kneepjes van het vak leerde. Inmiddels is diezelfde kaasmaker nu 71 en nog altijd werkzaam bij de familie. De Cabour is vernoemd naar een oud Duinreservaat. Hij wordt gemaakt van rauwe melk en heeft een rijpingstijd van minimaal 2 maanden. De smaak is mild met een aangenaam ziltige smaak. De kaas combineert erg goed met bier. Dus naast een mooie toevoeging aan een kaasplateau, kan deze ook mooi op zichzelf tijdens de borrel


1976_durr
Durrus


In 1979 begon kaasmaakster Jeffa Gill met het maken van kaas vanuit haar keuken. Nu produceert zij nog steeds al haar kazen vanuit haar eigen kaasmakerij in West-Cork, Ierland. Gedurende 9 maanden per jaar verkrijgt zij een aanvoer van verse melk van 2 lokale boeren, die ieder een kudde Friese Holstein koeien bezitten. Hieruit ontstaat dit heerlijke roodflora kaasje gemaakt van rauwe melk. De kaas is vernoemd naar het dorp waar de koeien grazen in het Westen van Ierland. De Durrus is een half hard kaasje met een gewassen korst. Het kaasje rijpt minimaal 4 weken. Op dat moment is de kaas heerlijk mild en romig. Wanneer de kaas wat langer doorrijpt, wordt de korst steviger en komen de pikante en de fruitige tonen steeds meer naar voren. Een echte topper voor een internationaal kaasplateau.


1976_quesogamonedo
Queso Gamonedo


Deze Spaanse blauwader kaas wordt gemaakt van koe- en geitenmelk in Aturias, dit is in het noorden van Spanje. De productie van deze kaas wordt als een van de meest intensieve van Spanje beschouwd. Dit omdat de kuddes ieder jaar naar de hoogste toppen van het Picos gebergte worden gebracht. Tijdens de productie van de kaas worden de kazen maar licht geperst, zodat deze vochtiger en dus ook romiger blijven. Hierna worden de kazen in een hut gelegd, waar zij lichtjes gerookt worden. Het laatste stadium brengen de kazen door in natuurlijke grotten waar de muren bedekt zijn met een natuurlijk penicillium die dan ook in de kazen trekt. De kazen moeten hier minimaal 1 maand rijpen. De kazen worden niet ingeprikt waardoor de penicillium zich maar beperkt door de kaas verspreidt. Hierdoor is dit een mildere blauwader kaas dan zijn landgenoot, de Cabrales. De smaak is in de aanzet zacht en wordt langzaam iets pittiger met tinten van gras en hazelnoten.


Extra feestdag!!!

Let op, 5 mei is dit jaar een officiële feestdag! De leveringen van deze dag zullen verplaatst worden naar maandag 4 en woensdag 6 mei. De restaurants die normaal van ons op dinsdag een telefoontje krijgen kunnen deze nu zaterdag 2 mei of maandag 4 mei verwachten. Uiteraard kunt u ook altijd zelf contact met ons opnemen via de mail of een bericht achterlaten op ons antwoordapparaat.


1976_20140608_MLB7389
Een bourgondische groet,

René Latif en het team van Bourgondisch Lifestyle

afmelden voor deze nieuwsbrief