1976_PC-10042_1[1] Hij is er weer!!!
Beste kaasvrienden,

Ondanks dat ons nog een paar heerlijke zomerse dagen gegund waren, is de herfst toch echt begonnen. De bomen raken zo langzamerhand hun bladeren kwijt. De dagen worden korter. En buiten wordt het een stuk frisser. Bij Bourgondisch Lifestyle kijken we stiekem altijd een beetje uit naar de herfst, we zullen uitleggen waarom.

Elke week, soms twee keer per week, komen er allemaal verschillende kazen binnen uit Frankrijk. Allerlei verschillende soorten, stuk voor stuk heerlijk, en ook prachtig om te zien.

Zo rond half september is er wel een heel bijzonder exemplaar die zijn opwachting maakt…

Naar zijn komst kijkt iedere kaasliefhebber uit. De gasten die bij ons in de winkel komen, de horecarelaties en zeker ook het team van Bourgondisch Lifestyle. Elk jaar is het weer bijzonder als we bij de levering een hele stapel met sparrenhouten bakjes zien staan. De bakjes worden meteen naar onze kelder gebracht, waar zij nog een week of twee door mogen brengen. Elke dag wordt er even bij ze gekeken of het proces goed verloopt.

En dan is het moment daar….. De bakjes komen naar boven en krijgen een mooi plekje in de winkel. De deksel gaat eraf en het fluweelzachte korstje wordt ingesneden. Het hele team pakt een theelepel om allemaal mee te genieten van dat mooie moment dat ze de eerste keer van het jaar mogen proeven. Lieve mensen, hij is er weer, DE VACHERIN MONT D’OR !

Als echte seizoenskaas is de Vacherin alleen te verkrijgen van september tot maart. Deze kaas wordt alleen gemaakt van de melk als de koeien op stal staan.

De Vacherin is ook een hele veelzijdige kaas. Op zichzelf is hij al fantastisch. Heerlijk romig, mooie zoete tonen en zeer rijk van smaak. Een andere optie is om het bakje van de Vacherin in te pakken met aluminium folie, vervolgens de korst in te snijden en hier een teen (of twee) knoflook in te steken. Daarna te bestrooien met zwarte peper en een goede scheut witte wijn eroverheen. Even een half uurtje in de oven en u heeft de lekkerste fondue die u ook zult proeven. Uiteraard geven wij u het recept van de Vacherin mee, wanneer u deze bij ons in de winkel haalt.

Graag willen wij u ook nog iets meegeven over de Vacherin. Als u goed naar de kaas kijkt ziet u een bruine rand aan de zijkant. Dit is het hout, waar de kaas in hoort te rijpen. Ook zal hier wat witte dons opzitten, ook dit hoort erbij, net als bij bijvoorbeeld een Brie de Meaux.

Wij krijgen vaak telefoontjes, met de vraag of het klopt dat er een rare bruine rand opzit. De bruine houten rand zat er altijd al, maar door het rijpingsproces wordt deze beter zichtbaar.

Om de komst van de Vacherin te vieren hebben wij de komende 2 weken een mooie aanbieding voor u.

De Vacherin Mont D’Or van € 11,95 voor € 10,50

Ook hebben we een heerlijke bijpassende wijn van het huis Ascheri voor u geselecteerd.

De Gavi di Gavi is een heerlijke frisse wijn uit de Piëmonte, Noord- Italië. Bij deze wijn proeft u heerlijke citrustonen die perfect passen bij de Vacherin. Kom snel langs en proef het zelf!

afmelden voor deze nieuwsbrief