Beste Chefs, Fromagers en Sommeliers,

Velen van jullie zullen op dit moment druk zijn met de restaurantweek die op het punt staat van start te gaan. Anderen krijgen het in deze periode drukker omdat het lenteseizoen van start gaat en de toeristen hun opwachting maken… En weer anderen zijn misschien toe aan wat leuke tips en inspiratie…


1976_horecabeursgoes2015site
Horecabeurs Goes 2015
Van 9 t/m 11 maart 2015 wordt de 52e editie van Horecabeurs Goes georganiseerd. Dé vakbeurs voor Zuid-West Nederland en Vlaanderen. Dit jaar zal de beurs sfeervoller zijn dan ooit tevoren. De beurs bestaat uit twee complete hallen en zo'n 10.000 vierkante meter. Ook dit jaar zal Latif Elmessoussi namens Bourgondisch Lifestyle aanwezig zijn met mooie ambachtelijke kazen en veel nieuwe ideeën. Kom daarom langs op dit gezellige evenement! Indien u interesse heeft, kunt u ook even contact met ons opnemen.

1976_bottomless
Lente
Nu de lente voor de deur staat, wordt het hoog tijd om het kaasplateau te verfrissen. Mensen krijgen zin in frisse smaken. Zowel qua kaas, als waarmee deze gecombineerd wordt. Heeft u wel eens gedacht om een mooie mousserende wijn bij uw plateau te serveren, heel fris en natuurlijk feestelijk…. En dit is toch wat we graag voor onze gasten willen? Een feestje!
Hieronder vindt u een aantal kazen die heerlijk combineren met een mousserende wijn. Indien u verder advies nodig heeft of misschien op zoek bent naar een nieuwe bubbel, dan bent u ook daarvoor bij ons aan het juiste adres.

1976_millefeuille
Mille-feuille
Een heerlijke aanwinst uit de Pyreneeën, Frankrijk. Dit bijzonder creatieve kaasje bestaat nog maar een aantal jaar. De kaas is zeshoekig en bestaat uit koe- en geitenmelk. De onderste laag bestaat uit koemelk, vervolgens wordt deze bedekt met een laagje as. Hierna komt er een laagje wrongel van geitenmelk bovenop evenals nog een as laag. Tot slot wordt dit geheel weer bedekt met een laag wrongel van de koe. De as wordt toegevoegd om de lagen te conserveren terwijl de lagen een voor een draineren, dit proces noemt men pre-drainage. Dit heeft als gevolg dat de wrongel zich dus niet vermengt. Wanneer de kaas gesneden wordt zult u deze lagen ook duidelijk kunnen onderscheiden net als bij een tompouce. Hier dankt dit prachtige kaasje zijn naam ook aan. De Mille-feuille is mooi romig en heeft een lekker pittig zuurtje dat kenmerkend is voor geitenmelk. Wij affineren de kaas enkele weken op lage temperatuur zodat deze zijn romige frisheid behoudt.

1976_coeur
Coeur Neufchatel
Dit hartje vindt zijn herkomst in het natte Normandië, Frankrijk. De kaas wordt vervaardigd uit rauwe koemelk van het ras Norman. Tijdens de bereiding worden er stukjes rijpere kaas aan de wrongel toegevoegd om de juiste “floracultuur” te bereiken. In een later stadium zorgt dit voor de witte donzige korst. Na een rijping van minimaal 10 dagen is het kaasje klaar om gegeten te worden, al rijpen wij hem liever iets langer om zo een heerlijke romige pâte te verkrijgen. Qua smaak heeft de kaas frisse zuren en tonen van champignon komen naar voren. Sinds de jaren 70 heeft de Neufchatel een AOC-benaming. Dit betekent dat er strenge regels moeten worden nageleefd voor, tijdens en na de productie. De kaas wordt in verschillende vormen gemaakt, maar de bekendste is het hart. Volgens de legende is deze vorm ontstaan doordat de vrouwelijke kaasmaaksters tijdens de 100 jarige oorlog verliefd werden op de Engelse soldaten die hier gestationeerd waren. De heiligen geloven liever dat de kaas engelenvleugeltjes voorstelt. Deze romige wit-florakaas is zowel een lust voor het oog als voor de mond!

1976_26-fleur_de_maquis[1]

Brebis Corse aux herbes
Deze kaas wordt ook wel Fleur de Maquis genoemd en komt van het eiland Corsica ten zuidoosten van Frankrijk. De naam betekent de “bloem van maquis”. De kaas rijpt namelijk in een scala van kruiden die specifiek te vinden zijn op Corsica. De verzamelnaam van deze kruiden is maquis. Daarnaast worden er nog enkele kruiden toegevoegd, namelijk: rozemarijn, venkelzaad en jeneverbes.
De Brebis Corse wordt gemaakt van de rauwe melk van het schapenras Lacaune die het grootste gedeelte van het jaar buiten in de wei staan. De grassen van het eiland bevatten veel zouten door het omliggende zeewater. Deze ziltige tonen zijn terug te proeven in de kaas. Daarbij zult u tonen van citrus ontdekken in combinatie met de heerlijke kruidigheid die de kaas rijk is. Ook de structuur van de kaas is bijzonder. De pâte smelt op de tong als boter, en de kruiden die als een soort korst fungeren zorgen voor een mooie bite.


Restaurantweek
Wanneer wij in deze periode contact hebben met de restaurants, horen we vaak “geen kaas nodig, we doen mee met restaurant week”. De algemene gedachte is dat kaas te kostbaar is om in het restaurantweekmenu te serveren, maar niets is minder waar… Bij Bourgondisch Lifestyle hebben we een assortiment samengesteld dat precies de juiste rijpheid heeft, prachtig op smaak is en ook nog eens bijzonder scherp geprijsd. De voordelen:

- U hoeft niet na te denken over het assortiment, dit doen wij graag voor u

- De plateaus kunt u ‘s middags grotendeels al voorbereiden, dus ‘s avonds minder druk

- De gasten behouden dezelfde keuzemogelijkheden als anders, kortom er is voor ieder wat wils, dus tevreden     gasten.

Bestel dus snel uw Restaurantweekassortiment.


1976_20140608_MLB7389


Een Bourgondische groet,

René, Latif en het team van Bourgondisch lifestyle

afmelden voor deze nieuwsbrief